FAGKVELD OM DE FIRE STØRSTE ROVDYRENE I NORGE

Den ene smidig og rask, den andre lat og beregnende, den tredje smygende lur og den fjerde på vandring etter en kjæreste. Historiene om de fire største rovdyrene i Norge ble formidlet på en engasjerende måte torsdag 21. februar 2019 i flerbrukshallen på Ormåsen. – En fantastisk fortellerevne, var en av tilbakemeldingene til Ormåsen grendeutvalg da vi spurte de fremmøtte om foredraget fra Bjørn Henrik S Johansen fra Rovdyrsenteret i Flå. Og i fokus denne kvelden var de fire største rovdyrene i Norge – gaupe, jerv, ulv og bjørn.

Naturveilederen fra Flå har selv møtt bjørn på nært hold i naturen, og han fortalte om sine erfaringer og hvordan vi bør opptre hvis vi skulle møte på bjørn i naturen. Det første og enkleste budet for de som synes å møte en bjørn ville vært skumle greier er å lage menneskelyder –  syng en sang, prat med turkompis, bikkja eller med deg selv. Da vil du ikke møte noen bjørn! Det er en grunn til at det er jegere som stort sett møter bjørn, og det er fordi de beveger seg stille, og gjerne mot vindretningen. Ut over dette trenger man egentlig ikke forholde seg til  bjørnen. Bjørner trekker seg unna folk (i snitt allerede på en kilometers avstand). Bjørnen liker i tillegg ikke å være undertallig. De kan for eksempel ta det ganske rolig hvis en hund bjeffer på den og herjer rundt – men to hunder blir for mye. Da trekker den seg. Og når mennesker er involvert er det enda skumlere for bjørnen! Desto flere personer i gruppen desto skumlere blir det for bjørnen. Husk at mennesker er det farligste en bjørn kan møte. I Skandinavia dør bjørner normalt før de fyller 15 år, selv om de kunne ha levd dobbelt så lenge. Dødsårsak? Mennesker! Ikke rart de er skeptiske altså!

Ca 25 barn og 35 voksne fikk med seg årets første fagkveld, der målgruppen var nettopp både barn og voksne. Ormåsen grendeutvalg takker Bjørn som tok turen fra Flå denne kvelden for å formidle budskapet om de fire største rovdyrene i Norge. Vi takker også alle fremmøtte for deres engasjement og interesse.

Instagram did not return a 200.