Hjertestarter tilgjengelig på Ormåsen

Hjertestarter på OrmåsenHjertestans rammer unge som gamle, og man vet aldri når tilfellet inntreffer. Ved en hjertestans har man bevissthet i ca. 10 sekunder og sjansen for å overleve reduseres med ca. 10 % for hvert minutt. Risiko for permanent hjerneskade er stor etter 4-5 minutter og for dødsfall ca. etter 10 minutter. Det sier seg da selv at det er viktig at man handler raskt, har kompetanse til å gjennomføre riktig hjerte-/lungeredning og at man har en hjertestarter tilgjengelig.

På Ormåsen er hjertestarter tilgjengelig hos Rema 1000.

 

Maskinen er plassert på veggen bak kassa, like ved utgangsdøra, og tilhører butikken, som en del av standardutrustningen som alle Rema-butikker blir satt opp med. De ansatte på Ormåsen skal i nær fremtid gjennomgå opplæring i bruk av maskinen.

Til årsmøtet i dag lånte vi hjertestarteren, åpnet vesken, så på innholdet og prøvestartet den. I vesken finnes hurtigstartveiledning og full bruksanvisning, saks, klut for å tørke bort svette etc, og barberhøvler for å fjerne hår før påsetting av elektroder. Maskinen vil ved oppstart veilede deg gjennom bruk med taleanvisninger. Den vil selv avgjøre om hvorvidt støt kan og/eller skal gjennomføres, og er laget for å være trygg å bruke dersom man følger instruksjonene.

I de fleste tilfeller skal man ha kontakt med nødsentral (AMK) lenge før hjertestarter er aktuelt. AMK-personell har høy kompetanse, og vil veilede deg når du ringer og melder om hjertestans. De vil også hjelpe deg med å vurdere om hvorvidt hjertestarter er nødvendig og til hjelp.

Husk at rask førstehjelp er kritisk, og at det alltid er bedre å gjøre det man kan enn å gjøre ingenting. Ikke avbryt pågående førstehjelp på eget initiativ for å hente hjertestarter – da renner tiden fort ut!

Litt info om hjertekompresjoner og munn-til-munn:

Hjerte- og lungeredning – www.helsenorge.no

Hvilken hjertekompresjonsmetode er best ved hjertestans? – www.sykepleien.no

Instagram did not return a 200.